Gliserin Özellikleri

  • Fiziksel özelliği : Renksiz Kokusuz Sıvı
  • Kimyasal Formülü :  C3H8O3
  • Molekül ağırlığı: 92,09  g/mol
  • Ambalaj şekli : Varil / IBC / Tanker
  • Sıvı ve alkolle karışan , eter ve kloroformda çözünmeyen renksiz bir higroskopik sıvıdır. Doğada Gliserin katı ve sıvı yağ moleküllerinin bel kemiğini oluşturmaktadır.

Gliserin Nedir?

Gliserin, renksiz, kokusuz, tatlı bir sıvıdır. Kimyasal adı, propan-1,2,3-triyol olarak da bilinir. Doğal olarak bitki yağlarında ve hayvansal yağlarda bulunur. Ayrıca sentetik olarak da üretilebilir.

Gliserin, birçok endüstride yaygın olarak kullanılmaktadır. Kozmetik, ilaç, gıda, plastik ve kimya endüstrilerinde yaygın bir hammadde olarak kullanılır. Nemlendirici özellikleri nedeniyle cilt bakım ürünlerinde sıkça kullanılır. Ayrıca, ilaçlarda, özellikle de öksürük şuruplarında ve diş macunlarında kullanılır. Gıda endüstrisinde de tatlandırıcı ve nemlendirici olarak kullanılır.

Gliserin, aynı zamanda, nitrogliserin gibi patlayıcıların üretiminde de kullanılır. Ancak, gliserinin patlayıcı özellikleri olmaz, ancak nitrogliserinle birleştirildiğinde patlayıcı özellikleri ortaya çıkar.

Gliserin, suda çözünebilir bir maddedir ve genellikle viskozitesini düşürmek için diğer maddelerle birleştirilir. Endüstride gliserin üretimi, yağların hidrolizi veya sabunlaştırılması yoluyla gerçekleştirilir.

Gliserin Hangi Endüstrilerde Kullanılır?

Gliserin, birçok farklı endüstride kullanılan çok yönlü bir bileşiktir. İşte gliserinin kullanıldığı bazı endüstriler:

  • Kozmetik: Gliserin, birçok nemlendirici krem, losyon, sabun ve diğer kozmetik ürünlerde kullanılan bir bileşendir. Cilt bakım ürünleri gibi ürünlerde kullanılmasının sebebi cilde nemlendirici etki sağlamasıdır.
  • Gıda: Gliserin, gıda endüstrisinde tatlandırıcı ve nemlendirici olarak kullanılır. Ayrıca birçok alkol türünde de kullanılır.
  • Tıp: Gliserin, birçok ilaçta kullanılır ve özellikle tıbbi bir ajan olarak kullanılan bazı intravenöz ilaçların bir bileşenidir. Ayrıca bazı ağız çalkalama solüsyonları ve diğer tıbbi ürünlerde de kullanılır.
  • Patlayıcılar: Gliserin, patlayıcıların yapımında kullanılan bir bileşendir. Nitrogliserin, gliserolün nitre edilmesi ile elde edilen bir patlayıcıdır.
  • Plastik: Gliserin, polimerlerin yapımında kullanılır ve plastik endüstrisinde plastiklerin daha esnek ve dayanıklı olmasına yardımcı olur.
  • Diğer endüstriler: Gliserin, deterjan üretimi, kağıt üretimi, tekstil endüstrisi ve tarım sektöründe kullanılır.

Gliserin Nasıl Üretilir?

Gliserin, yağların hidrolizi (su kullanarak parçalanması) veya sabun yapımı sırasında ortaya çıkan yan ürün olarak elde edilir. Aşağıda her iki yöntem de açıklanmaktadır:

Yağların hidrolizi yoluyla gliserin üretimi: Bu yöntemde, bitkisel veya hayvansal yağlar ve sodyum hidroksit (NaOH) kullanılarak sabun ve gliserin üretilir. Yağ, sıcak suda eritilir ve sodyum hidroksit ilave edilir. Kimyasal reaksiyon sonucunda sabun ve gliserin oluşur. Bu karışım daha sonra ayrılır ve gliserin daha sonra saflaştırılır.

Sabun üretimi sırasında gliserin üretimi: Bu yöntemde, yağlar, sodyum hidroksit ve su kullanarak sabun yapılır. Sabunun üretimi sırasında, yağ asitleri ve gliserin arasındaki bağlar parçalanır ve sabun ile birlikte gliserin de oluşur. Daha sonra sabun ve gliserin karışımı ayrılır ve gliserin daha sonra saflaştırılır.

Elde edilen gliserin daha sonra birçok farklı endüstride kullanılmak üzere rafine edilir ve işlenir.